"Шевченкове слово живе і живить"

У вікні любисток, на підлозі м'ята,
В золотій оправі книга серед книг
Наче щедре сонце поселилось в хаті,
Як велике щастя стало на поріг,
Мудра, світла книга, - то "К" Тараса,
На столі, як свято, білий коровай...

    Весна. Березень. Шевченко. Такі очікувані і такі нові слова. Ми знову і знову повертаємося до нього, нашого Пророка, щоб почерпнути пригорщі життєдайної сили. Шевченко невичерпний і нескінченний. 
     Волею історії він оточенний з Україною, і разом з її буттям продовжується його буття, вбираючи у себе нові дні і новий досвід народу. Він вічний, як і вічна його національна ідея. 
Декада Шевченківських днів у Васьковицькій СЗШ І-ІІІ ступенів - це ще одна спроба наближитися до великого Тараса. У всіх класах пройшли змістовані й цікаві години спілкування, на яких класні керівники допомгли школярам побачити істинного Шевченка - дійти до його  високої Правди, відчути той справжній "огонь в одежі слова". У цьому стали в пригоді стіннівки - колажі, інформаційні куточки, які кожен класний колектив оформив на свій смак. Можна було б сказати, що пройшли конкурси малюнків ілюстрації до творчого Кобзаря,знавців Шевченкового слова. Однак ці звички слова не передадуть того піднесення, емоційного трепету, з яким діти прийшли до Шевченка. 
Учнів молодших класів захопили документальні та мультиплікаційні фільми про великого Кобзаря, старшокласники висловили свої думки про нього у творах на тему "Добре і вічне Шевченкове слово", а всі разом написали диктанти про безсмертя його подвигу. Завершилися святкові дні величним заходом "Шевченкове слово живе і живить", що довів: слово Кобзаря - це слово високої художньої довершеності. Кожна його поезія - шедевр словесного мистецтва, у якому знайшли своє втілення категорії людського щастя, совісті й відповідальності. 
Шевченко росте і розвивається в часі, в історії. Він сам приходить у наш день. Але й ми повинні йти у його час. 
    Лише так між нами й ним глибшатиме взаєморозуміння", - так сказав про Тараса Шевченка видатний український критик і літературознавець І.Дзюба. Нам залишається тільки ствердити:
Внук Дніпра-Славути, син Вкраїни-неньки,
Він живе в народі, як і "Заповіт".

















Коментарі